BARF.cz - jehněčí maso ve výživě psů

TO PODSTATNÉ, CO JE NA JEHNĚČÍM SUPER PRO NAŠE 4 NOHÉ ŠELMY?

- Jehněčí maso zajisté ocení majitelé psů alergiků. Jehněčí maso alergičtí psi často snášejí velmi dobře. Více o krmení psích alergiků se dočtete v našem článku.
- Jehněčí maso oproti např. hovězímu obsahuje méně bílkovin a více tuku.
- Doba výkrmu jehňat je kratší než např. u skotu a zároveň delší než doba výkrmu drůbeže.
- Při výkrmu jehňat není většinou důvod pro podávání antibiotik a dalších léčiv a maso tedy považujeme za velmi kvalitní.
- Na rozdíl od jiných druhů hospodářských zvířat probíhá odchov a výkrm jehňat většinou klasicky pastevně a ne intenzivní "výrobou" ve velkokapacitních stájích.
- Jehněčí maso je poměrně aromatické a psům chutná.
- Nutričně jehněčí maso obsahuje draslík a fosfor a je bohaté i na zinek, měď a hořčík. Z vitamínů najdeme v jehněčím mase vitamíny skupiny B, a dále vitamín C, E, D a A.
- Jehněčí maso je vhodné pro všechny věkové kategorie psů.
- Jehněčí maso je vhodné pro psy se sníženou funkcí ledvin.
- Jehněčí maso není vhodné pro psy se sníženou funkcí jater nebo slinivky.


Obecné a velmi užitečné informace o jehněčím a skopovém:


Jehněčí maso je klasifikováno jako maso červené (třebaže maso jehněte je ve skutečnosti růžové barvy). Je získáváno z mláďat ovcí mladších jeden rok.
Maso dospělé ovce se nazývá skopové.

Již od pradávna byly ovce ponechávány na pastvách s minimálním lidským přičiněním, nicméně s růstem poptávky po skopovém mase se od tohoto trendu pomalu upouští. Jsou-li ovce ponechány přirozeně na pastvinách, mláďata se rodí okolo Velikonoc, ale protože poptávka po jehněčím dosahuje nejvyššího bodu právě okolo Velikonoc a Vánoc, některá jehňata se ven na pastvu ani nedostanou.

Jehněčí maso je ve světě poměrně oblíbené a v řadě muslimských zemí je nejčastěji konzumovaným masem. Ve větším množství se konzumuje také na Islandu, v Mongolsku, ale plno receptů s jehněčím masem naleznete také ve francouzské, španělské, italské či britské kuchyni. Motiv ovce se vyskytuje v mnoha náboženstvích a tradicích. Beran byl symbolem několika starověkých egyptských bohů. Zlaté rouno z berana Chysomallose se objevuje v řecké mytologii v příběhu o Jásonovi a Argonautech. Beran je prvním znamením v horoskopu a ovce je jedním ze znameních v čínském kalendáři. Ovce hrají významnou roli ve všech třech monoteistických náboženstvích – judaismu, křesťanství a islámu. Všichni významní představitelé těchto náboženství byli totiž pastýři. Křesťané jsou označováni jako stádo a Ježíš jako jejich pastýř.

Proč konzumovat jehněčí maso?
Jehněčí maso se vyznačuje vysoce kvalitními bílkovinami. Sto gramů jehněčího má okolo 17 g bílkovin. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro vývoj a udržování svalové hmoty, proto je vyhledáváno ve velkém bodybuildery, zotavujícími se atlety a pacienty po operaci.

Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, přičemž nejvýznamnějšími jsou:
Vitamín B12 je velmi důležitý pro tvorbu krve a správnou funkci mozku. Vitamín B12 se nachází pouze v potravinách živočišného původu. Vegani proto trpí nejčastěji nedostatkem tohoto vitamínu. Lidé s nedostatkem vitamínu B12 jsou v ohrožení anémií a neurologickými problémy.
Selen coby antioxidant chrání organismus před účinky volných radikálů a posiluje imunitní systém.
Zinek se v jehněčím mase nachází ve velkém množství. Zinek z živočišných zdrojů je lépe vstřebatelný, než z rostlinných. Je velmi důležitý pro růst a tvorbu hormonů, jako je inzulín či testosteron.
Vitamín B3, také nazývaný niacin, jeho nedostatek zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek.

Co se tuku týče, jednotlivé kusy masa se liší v závislosti na mramorování masa, stravování zvířete, věku a pohlaví. Obsah tuku se u jehněčího masa pohybuje okolo 12 %, u skopového to je mezi 17 a 21 %.

Poměr nasycených a mononenasycených mastných kyselin je vyrovnaný. Oproti hovězímu a vepřovému obsahuje jehněčí obvykle o něco málo více nasycených mastných kyselin.

Víte, že
- Ovce byly poprvé domestikovány v období mezolitu (10 – 8000 př. n. l.) v Mezopotámii a až někdy okolo roku 3500 př. n. l. se lidé naučili příst vlnu a objevují se první vlněná roucha.
- Na světě žije více než jedna miliarda ovcí a nejvíc jich je v Číně.
- Ovce mají zorné pole okolo 300 stupňů, což jim umožňuje vidět i to, co se děje za nimi, aniž by otočily hlavou.
- Žaludek ovce má čtyři komory, který jim umožňuje trávit těžko stravitelnou rostlinnou stravu.
- Ovce se do jisté míry podobají kozám, tedy alespoň co se schopnosti žít v nesnadných terénech týká.
- V roce 1996 byla ze somatických buněk dospělé ovce, jako první savec na světe, naklonována ovce Dolly. Narodila se roku 1996 a zemřela krátce před jejími sedmými narozeninami v důsledku plicního onemocnění.

ZDROJ: www.chefshop.cz/