Péče o srst: Ebony & Ivory aneb když se Váš pes vybarví

Jakou srst má Váš pes? Dlouhou, polodlouhou či krátkou? Ať je jaká je, krásná, kvalitní, přirozeně lesklá srst je nejen vizitkou chovatele, ale také jasným ukazatelem zdraví a složení jídelníčku psa. Upoutat pozornost právě dokonalou srstí a přesným zbarvením je přáním nejednoho páníčka. Jednoduché to však není, přesný návod neexistuje, protože každý pes je přece jedinečný. 

Ebony_Ivory_1

 

Větší péči a pozornost vyžaduje většinou srst psů dlouhosrstých a psů se speciálním typem srsti. Větší potíže s nadměrným línáním mají zase často například majitelé jack a parsson russel teriérů. Náročnost udržování psího kožíšku nespočívá pouze v kvalitním koupání a česání, ale je nadmíru jasné,
že důležitým faktorem je také strava.

Těžkou hlavu občas mají i majitelé bílých a černých psů. Obávají se, aby jejich mazlíček nezískal rezavý nádech, protože tento nežádoucí jev je často ovlivněn i stravou. Přesně pro tyto účely jsme již před časem vyvinuli edici Ebony & Ivory. Nyní tuto řadu opět rozšiřujeme o nové produkty.

 

 Ebony_Ivory_2


Genetika je zodpovědná nejen za kvalitu, ale i délku a barvu srsti.

Kvalita a barva srsti psů je dána především 12 základními geny. Některé jsou dominantní více, některé méně. Vždy záleží na kombinaci genů u konkrétního zvířete. Tyto geny určují hlavně množství základního pigmentu – melaninu. Do určité míry mají ale vliv i vnější faktory. Nejvíce chovatelé diskutují betakaroteny, které mohou měnit barvu bílých nebo černých psů a dávat srsti žlutavý
a červený nádech. Betakaroteny jsou často přítomny v krmivu a nebo také v různých doplňcích.

 

ikona bez karotenuBetakaroten je provitamín vitamínu A a pro tělo má důležitou funkci jako antioxidant. Typicky se betakaroten váže na tuk a proto se pak dobře „usazuje“ i v kůži a srsti. 

 

Větší množství betakarotenu nalezneme tradičně v mrkvi, jablkách nebo hruškách. Z masa především ve vnitřnostech (játra, ledviny, slezina). Ač narůžovělá barva lososa a lososového oleje není primárně způsobena betakarotenem, může se stát, že obsah betakarotenu bude i přesto vysoký. Důvodem může být nadměrné přikrmování lososů na farmách kompletními směsmi.

Vhodné produkty pro Vaše černobílé mazlíčky naleznete nejen ve speciální kolekci Ebony & Ivory,
ale také v produktech, které neobsahují mrkev, lososa, hovězí dršťky, játra a ledviny.

novinky z edice EBONY & IVORY - BARF bez zeleniny a betakarotenu

Abyste měli složení objednávky jednodušší, připravili jsme hotové jídelníčky poskládané z těchto produktů – Hotové jídelníčky bez betakarotenů.

Nebudete-li si s čímkoli vědět rady, neváhejte se obrátit na naše specialisty, kteří Vám zdarma pomohou sestavit jídelníček na míru! 

--> Kontaktujte nás!

 

Text MVDr. Markéta Rázgová © 2019