BARF strava: přináší syrová strava rizika v podobě parazitů?

První, co mnoho chovatelů psů i koček napadne při zmínce o krmení syrovou stravou je, zda se jejich mazlíčci mohou při tomto způsobu krmení nakazit nějakými vnitřními parazity. Následně jsou však překvapeni, když se dozví, jaká je pravda o rizicích různých druhů krmení pro psy i kočky. Víte, jak BARF krmení funguje v trávicím systému zvířat?

 Syrová strava a pes

 

Všeobecně lze říci, že trávicí systém masožravců je velice odolný vůči napadení parazity. Už samotný žaludek má velice účinnou obranu v podobě velmi nízkého pH, což znamená, že je zde velmi kyselé prostředí. To parazity usmrcuje a proto většinou nemají šanci dostat se dál do střeva. U psů krmených syrovou stravou, jako jsou naše výrobky BARF, je pH v žaludku ještě nižší, prostředí je tedy o to kyselejší. Tento způsob ochrany proti parazitům je tedy výraznější než u psů krmených například granulemi.

Odčervení se raději nevyhýbejte
Tento obranný mechanismus, založený na pH, je však méně účinný u štěňat, koťat a u zvířat nemocných či březích. Zvířata, která mají oslabený imunitní systém anebo trávicí problémy, mohou mít pH v žaludku vyšší a jsou proto k parazitům náchylnější.
Další možnou „zradou“ je skutečnost, že parazité (např. škrkavky) mohou vytvářet cysty ve tkáních. Tyto cysty jsou v klidové fázi a nedají se zjistit ani vyšetřením trusu. Cysty se zaktivují při oslabení zvířete nemocí nebo při březosti a tím mohou zkomplikovat průběh nemoci. V případě březí feny nebo kočky dochází k nakažení mláďat přes placentu a později i mlékem. Je tedy vhodné nepodceňovat pravidelnou prevenci.

Jak na prevenci a léčbu?
Jako u všeho, je základem prevence. Většinou se doporučuje aplikovat preventivní odčervení každé 3 až 6 měsíců. V případě, že máte doma nemocné členy rodiny nebo děti, je vhodné odčervovat častěji. Finální rozhodnutí je však na Vás.

Konvenční cesta je aplikovat odčervení.
Na téma odčervovat nebo ne se často vedou různé polemiky. Někteří chovatelé a veterináři jsou zastánci pravidelného odčervení každé 3 měsíce. Setkáme se však i s názory, kdy chovatelé naopak preventivní aplikaci jakýchkoliv léčiv neuznávají a považují  ji za zbytečnou až škodlivou. Tak jako všude, i zde je pravda někde uprostřed. Je tedy na každém, kterou cestu zvolí.

 

Léčiva lze podávat účelně
I antiparazitika lze podávat účelně, tedy až po zjištění, že jsou skutečně potřeba. K tomu slouží tzv. koprologické vyšetření trusu. Chovatel několik dní (zpravidla 3-4) sbírá exkrementy svého psa nebo kočky a ty pak veterinář vyšetří pod mikroskopem nebo je pošle za tímto účelem do laboratoře. Důležité je sbírat trus opravdu několik dní – ne v každém exkrementu jsou přítomna vajíčka parazitů, a proto je lepší vyšetřit trus jako směsný vzorek z více dnů.

Na základě zjištění, zdali zvíře vylučuje vajíčka parazitů a případně jakých, se pak buď odčerví, nebo ne. K odčervení slouží různá veterinární léčiva podávaná na předpis veterinárního lékaře. Všeobecně jsou účinnější přípravky, které obsahují kombinaci dvou nebo tří účinných látek. Přípravky pro odčervení psů a koček jsou k dispozici v podobě tablet, pasty, sirupu anebo spot on přípravku (tzv. kapička, která se aplikuje na kůži mezi lopatky psa nebo kočky).

Zásadou používání odčervovacích preparátů je použití dostatečné dávky (nikdy nedávat dávku nižší!) a střídání účinných látek, aby nedošlo ke vzniku rezistence parazitů na určitou látku.

Vzhledem k tomu, že parazité v tzv. tkáňové cystě nevylučují vajíčka do střeva a nejsou tedy detekovatelní koprologickým vyšetřením, je nutné nezanedbat odčervení březích a kojících samic a jejich mláďat.

Antiparazitika pro březí a mláďata
Fenu/kočku je vhodné odčervit i při negativním koprologickém vyšetření týden před krytím a poté 1x po uplynutí 42. dne březosti (toto ošetření v době březosti je nutné konzultovat s veterinářem, protože některé přípravky jsou vyloženě nevhodné pro podání březím zvířatům).
Dále se pak matka odčerví již spolu s mláďaty ve věku 2 týdnů a poté opakovaně každé dva týdny až do jejich odstavu. U nových majitelů je pak vhodné odčervovat mláďata ještě ve věku 10 a 14 týdnů a poté ve 4, 5 a 6 měsíci věku. Od půl roku stáří je již možné buď podávat antiparazitní preparáty každé 3 měsíce nebo ve stejném intervalu nechat provést koprologické vyšetření a řídit se dle jeho výsledku.

Kde se zvíře nejčastěji nakazí?
Nyní se zaměřme na přenos parazitů. Kde se vlastně může náš pes nebo kočka nakazit vnitřními parazity?
Častým zdrojem nákazy je právě jejich matka. Vlivem březosti se zaktivují zmíněné cysty a matka tak nakazí svá mláďata.
Další možností je nakažení z prostředí – tuto možnost nejsme schopni ovlivnit. Např. vajíčka škrkavek vydrží mráz až do – 30 °C a teploty až do + 60 °C,
v prostředí tak vydrží i 5 let a představují tak riziko především na sídlištích a dalších místech, kde se venčí větší množství psů nebo koček na malém prostoru.

Syrové maso vs. parazité

Ve vztahu ke krmení syrovou stravou nás ale nejvíce zajímá možnost nakažení ze syrového masa. Rizika zde samozřejmě jsou, ale ve srovnání
s konvenční stravou nejsou zvýšené obavy při krmení BARFem na místě.

U zdravých dospělých psů a koček by měla přítomnost kyseliny v žaludku vyloučit možnost nákazy. Abychom měli v tomto směru jistotu, je lepší zamrazit maso a vnitřnosti alespoň na – 20 °C na dobu 3-5 dnů než ho budeme podávat svým mazlíčkům.

Jistá opatrnost je však na místě při krmení masa z domácích porážek – toto maso není kontrolováno po poražení veterinářem, jako je tomu na jatkách. Navíc mnoho menších chovatelů zvířat preventivně tato zvířata neodčervuje, kdežto ve velkochovech většinou ano.

Naše suroviny jsou vždy pečlivě kontrolovány ještě před přijetím do výroby. Z podávání výrobků od masoksezrani.cz tedy nemusíte mít proto žádné obavy. Kvalita produktů je pro nás na prvním místě stejně jako zdraví našich/vašich psů.

Máte-li doma nemocného psa či březí fenu/kočku, neváhejte se poptat našich specialistů na jídelníček na míru.
Rádi Vám zdarma poradí, co bude pro Vašeho chlupáče v jídelníčku nejlepší.

 

Text: MVDr. Markéta Rázgová

Chcete pomoci s jídelníčkem?
Poradit s doplňky?
Neváhejte se na nás obrátit J.