Zvěřina - zdravé zpestření jídelníčku

V dnešním článku se dozvíte o krmení masa ze zvěřiny psům.

blog_zverina_3

Maso ze zvěřiny si můžeme rozdělit na maso z větších kopytníků, jako je maso vysoké zvěře (daněk, jelen, srnec) a maso divokých prasat. Dále můžeme krmit zvěřinu z menších zvířat, ať už srstnatých, jako je zajíc nebo z tzv. pernaté, jako je bažant nebo divoká kachna. Naše produkty ze zvěřiny obsahují výhradně maso z vysoké.

Krmení zvěřiny psům a kočkám přináší velké množství pozitiv. Předně se jedná o velmi přirozené maso v tom smyslu, že zvířata žijí volně, mají vhodnou přírodní stravu, dostatek pohybu a většinou jejich maso neobsahuje žádná rezidua léčiv. Jedná se tedy o maso nejvíce blízké stravě divoce žijících vlků. Výhodou také je, že maso volně žijící zvěře většinou nedráždí imunitní systém, a proto na něj nejsou tak časté alergie jako na jiné druhy masa.

Zvěřina z tzv. vysoké a maso z bažanta jsou také velmi dobře stravitelné a neobsahují příliš mnoho tuku, využijeme je tedy do diet na hubnutí, jaterních diet i při citlivém zažívání.

Naopak maso z divočáka a kachny divoké bývá více tučné a hodí se pro doplnění energie u zvířat s vyšší zátěží.

Krmení divočiny může mít i svá rizika, případně negativa. Toto maso může častěji obsahovat parazity než maso domácích druhů zvířat. Je tedy důležité krmit pouze maso prověřené, prohlédnuté vyškoleným prohlížitelem a provázené zákonem stanovenými dokumenty. U menších kusů zvěře, jako je drůbež nebo zajíc, je lepší maso před podáním nakrájet na menší kousky a prohlédnout, protože může obsahovat zbytky střeliva. Menší zvířata se totiž střílí pomocí broků. Za poměrně rizikové považuji maso ze zajíců, protože se majitel a jeho pes mohou nakazit infekčními chorobami (brucelóza, leptospiróza, tularemie). Maso ze zajíce je tedy bezpečné pouze pokud je na tyto choroby testované.

Naopak maso vysoké zvěře je velmi bezpečné a nemusíme se bát ho podávat třeba i pejskům nemocným nebo malým štěňatům.

blog_zverina_4Jinou kapitolou je maso z divokých prasat, důvodem je Aujeszkyho choroba. Toto onemocnění postihuje divoká prasata a v České republice je poměrně dosti rozšířené. Dle posledních testování z roku 2017 je až 21% divočáků seropozitivních, což znamená, že se s virem setkali, vytvořili si protilátky a mají tedy virus v sobě. Naopak v chovech domácích prasat se tato nemoc v České republice nevyskytuje již od roku 1988. Onemocnění tímto virem má podobné příznaky jako vzteklina a nakazit se můžou psi i kočky, u nichž toto onemocnění vždy končí smrtí. Mnoho chovatelů si myslí, že na Aujeszkyho chorobu jsou všechna zastřelená divoká prasata vyšetřována. Ale to je omyl. Vzhledem k tomu, že toto onemocnění není přenosné na člověka a maso zvěře je primárně určeno ke stravování lidí, tak se na tento virus běžně nevyšetřuje. Pokud je maso z divokého prasete prodáváno pro krmení psů, musí být tedy na tuto chorobu testované. Z toho důvodu zásadně nedoporučuji krmit psům maso z divočáka, např. darované přímo od myslivce nebo někde pořízené v prodeji pro lidi. Dále může maso z divočáka obsahovat parazita trichinelu neboli svalovce, ale na tuto parazitózu se povinně testuje každý zastřelený kus.




Blog_zverina_2
Když si toto vše shrneme, tak se dá říci, že ke krmení psů a koček je ideální maso z vysoké zvěře – jelen, srnec, daněk, případně muflon. Toto maso je bezpečné, velmi dobře stravitelné a obsahuje velmi kvalitní proteiny. Toto maso je také jinak cítit než maso zvířat z velkochovů a většině psů díky tomu velmi chutná. Zvěřina se tedy dá využít u vybíravých psů nebo na rozkrmení psů nemocných či po operaci. Z vysoké zvěře můžeme krmit maso, kosti i vnitřnosti.

Text MVDr. Markéta Rázgová © 2019

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení