Zvěřina - zdravé zpestření jídelníčku

V dnešním článku se dozvíte o krmení masa ze zvěřiny psům.

blog_zverina_3

Maso ze zvěřiny si můžeme rozdělit na maso z větších kopytníků, jako je maso vysoké zvěře (daněk, jelen, srnec) a maso divokých prasat. Dále můžeme krmit zvěřinu z menších zvířat, ať už srstnatých, jako je zajíc nebo z tzv. pernaté, jako je bažant nebo divoká kachna. Naše produkty ze zvěřiny obsahují výhradně maso z vysoké.

Krmení zvěřiny psům a kočkám přináší velké množství pozitiv. Předně se jedná o velmi přirozené maso v tom smyslu, že zvířata žijí volně, mají vhodnou přírodní stravu, dostatek pohybu a většinou jejich maso neobsahuje žádná rezidua léčiv. Jedná se tedy o maso nejvíce blízké stravě divoce žijících vlků. Výhodou také je, že maso volně žijící zvěře většinou nedráždí imunitní systém, a proto na něj nejsou tak časté alergie jako na jiné druhy masa.

Zvěřina z tzv. vysoké a maso z bažanta jsou také velmi dobře stravitelné a neobsahují příliš mnoho tuku, využijeme je tedy do diet na hubnutí, jaterních diet i při citlivém zažívání.

Naopak maso z divočáka a kachny divoké bývá více tučné a hodí se pro doplnění energie u zvířat s vyšší zátěží.

Krmení divočiny může mít i svá rizika, případně negativa. Toto maso může častěji obsahovat parazity než maso domácích druhů zvířat. Je tedy důležité krmit pouze maso prověřené, prohlédnuté vyškoleným prohlížitelem a provázené zákonem stanovenými dokumenty. U menších kusů zvěře, jako je drůbež nebo zajíc, je lepší maso před podáním nakrájet na menší kousky a prohlédnout, protože může obsahovat zbytky střeliva. Menší zvířata se totiž střílí pomocí broků. Za poměrně rizikové považuji maso ze zajíců, protože se majitel a jeho pes mohou nakazit infekčními chorobami (brucelóza, leptospiróza, tularemie). Maso ze zajíce je tedy bezpečné pouze pokud je na tyto choroby testované.

Naopak maso vysoké zvěře je velmi bezpečné a nemusíme se bát ho podávat třeba i pejskům nemocným nebo malým štěňatům.

blog_zverina_4Jinou kapitolou je maso z divokých prasat, důvodem je Aujeszkyho choroba. Toto onemocnění postihuje divoká prasata a v České republice je poměrně dosti rozšířené. Dle posledních testování z roku 2017 je až 21% divočáků seropozitivních, což znamená, že se s virem setkali, vytvořili si protilátky a mají tedy virus v sobě. Naopak v chovech domácích prasat se tato nemoc v České republice nevyskytuje již od roku 1988. Onemocnění tímto virem má podobné příznaky jako vzteklina a nakazit se můžou psi i kočky, u nichž toto onemocnění vždy končí smrtí. Mnoho chovatelů si myslí, že na Aujeszkyho chorobu jsou všechna zastřelená divoká prasata vyšetřována. Ale to je omyl. Vzhledem k tomu, že toto onemocnění není přenosné na člověka a maso zvěře je primárně určeno ke stravování lidí, tak se na tento virus běžně nevyšetřuje. Pokud je maso z divokého prasete prodáváno pro krmení psů, musí být tedy na tuto chorobu testované. Z toho důvodu zásadně nedoporučuji krmit psům maso z divočáka, např. darované přímo od myslivce nebo někde pořízené v prodeji pro lidi. Dále může maso z divočáka obsahovat parazita trichinelu neboli svalovce, ale na tuto parazitózu se povinně testuje každý zastřelený kus.




Blog_zverina_2
Když si toto vše shrneme, tak se dá říci, že ke krmení psů a koček je ideální maso z vysoké zvěře – jelen, srnec, daněk, případně muflon. Toto maso je bezpečné, velmi dobře stravitelné a obsahuje velmi kvalitní proteiny. Toto maso je také jinak cítit než maso zvířat z velkochovů a většině psů díky tomu velmi chutná. Zvěřina se tedy dá využít u vybíravých psů nebo na rozkrmení psů nemocných či po operaci. Z vysoké zvěře můžeme krmit maso, kosti i vnitřnosti.

Text MVDr. Markéta Rázgová © 2019