Chemicky nebo přírodně? To je oč tu běží...

Naši milí pejskaři – BARFaři,
hned z jara tady pro Vás máme věčně kontroverzní téma – odčervení.

Chemicky nebo přírodně? To je oč tu běží...

Tento týden jsem měla jednu z mnoha konzultací. Čerstvá šťastná majitelka štěňátka mne přivedla na zajímavou myšlenku. Měla vcelku jasno v tom, že do budoucna chemicky odčervovat nechce. Ale co teď, když si domů dovezla štěňátko, které už od chovatele přišlo se započatým schématem za pomocí chemického odčervení? Držet se schématu do půl roku věku štěněte a pak teprve přejít na odčervování přírodní?

Co je odčervení samotné?
Náš pes, ať se nám to líbí nebo ne, hostí ve svých útrobách další obyvatele - parazity.

AdobeStock_175949158

Nikdy se jich nezbaví zcela. Pro zdraví našeho psa bychom ale množství těchto nezvaných hostů měli zkusit eliminovat. Ideálně tedy zabít různá vývojová stádia parazitů.

Než se pokusím odpovědět na otázku z úvodu článku, zkusme se na obě metody podívat.

Odčervení chemické:

AdobeStock_499057200

Provádí se pomocí tablet, past, sirupu nebo spot on přípravku. Aplikuje se různě často, podle toho, jaké schéma si nastavíte.

Důležité je, že po první aplikaci, kdy zlikvidujete „dospělé“ jedince, musíte po určité době odčervení zopakovat a nedat tak šanci parazitům, kteří se mezitím stihli vylíhnout.

Musíte si také uvědomit, že toto odčervení neslouží jako prevence. To znamená, že podáním odčervovací tablety (nebo jiného odčervovacího přípravku) likvidujete parazity v těle již zabydlené. Na parazity nové, kteří se do těla psa dostanou až po podání odčervovací látky, tato tableta již nepůsobí.

Výhoda: Relativně vysoký účinek, když odčervení provedeme správně, pokud tedy 70% je pro Vás uspokojivý výsledek.
Nevýhoda: Na odčervovací produkty tohoto typu si psi již vypěstovali rezistenci. Účinných látek, v nich použitých, je jen omezené množství. Odolnost se navíc zvyšuje možným špatným dávkováním. Tato metoda sice parazity zabíjí, je však nutné si uvědomit, že takový umírající parazit se nevzdává bez boje a při „smrtelné křeči“ ještě stihne do psa napumpovat nějaké ty toxiny.


Odčervení přírodní:

AdobeStock_462649695

Pro tuto metodu slouží produkty založené obvykle na kombinaci přírodních látek, které by si zvíře v přírodě pro udržení zdraví „naordinovalo“ samo. Zde toto odčervování preventivně působí. Naše firemní smečka si vybírá z těchto produktů.


Výhoda: Šetrnější k psímu organismu. Přírodní antiparazitika přímo parazity nezabíjí, ale střevo jím upravené parazitům život hodně znepříjemní.
Nevýhoda: Nutnost pravidelného dlouhodobějšího podávání přípravku oproti chemickým produktům.

---------


Co na to my z BARFu?

Osobně, i s ohledem na to, že zastáváme krmení přirozenou stravou, přikláníme se k přírodnímu odčervování. To zejména tehdy, nevykazuje-li pes známky silného začervení nebo celkově špatné kondice.


Obsah parazitů můžeme zjistit metodou zvanou koprologické vyšetření trusu. Majitel pejska pak v očích svého psa vypadá zvláštněji než obvykle. Nejen, že po něm hovínka sbírá, ale ještě si je pro jistotu nosí domů a schovává do lednice. Pak je odnese svému veterináři nebo si je může rovnou nechat vyšetřit.
Jak na to? Podrobný návod najdete zde: pošli bobek.

 

---------

Tak a teď k dotazu z úvodu.

Na začátku jsem měla chuť přehodit zodpovědnost za rozhodnutí na majitelku štěňátka – což samozřejmě nakonec stejně takto bude. Ale po zamyšlení a napsání tohoto článku ji k tomu poskytneme alespoň vodítko. Může se rozběhnout za svým novým miminkem a začít sbírat bobky a donést si je na rozbor. Samozřejmě s vědomím, že koprologie není vždy 100%. Naprosto jisté ale je, že štěně si parazity od matky doneslo.
Nebo zvolit chemickou cestu, opět s vědomím, že to není úplně nejšetrnější zásah do tak mladého organismu a rozhodně bude nutné pak pomocí probiotik vrátit střevní mikrobiom do rovnováhy.

Zajímají Vás další podrobnosti a konkrétní parazité? Pak pro Vás máme tyto dva související články.

Chcete pomoci s jídelníčkem?
Poradit s doplňky?
Neváhejte se na nás obrátit. :)